Програмата ще носи името "Ирис 2" и ще разполага с бюджет от 2,400 млрд. евро, който ще бъде попълван с вноски от държавите членки по линия на Европейската космическа програма и чрез частен капитал. Тя ще осигури разгръщането на европейското сателитно покритие до 2027 година. То има за цел да отговори на нуждата от сигурни комуникационни услуги на ниво съюз. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на "Фокус" евродепутатът и член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Иво Христов.

По думите му те ще бъдат основен фактор за сигурността на самите държави членки, особено когато наземните мрежи липсват или са прекъснати в случай на война или природни бедствия.

"Една от причините за нашата слабост по време на война е липсата на свеобхватна и надеждна информация. Изграждането на програмата "Ирис 2“ е стратегическа стъпка към изграждането на автономия на съюза от конкурентите – САЩ, Китай и други по-малки страни с амбициозни сателитни програми", допълни Иво Христов.