Изкуственият интелект може да има приложение във всяка една от сферите на бизнес живота. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Той отбеляза, че бизнесите, които не успеят да се адаптират и не използват изкуствен интелект, може да станат неконкурентоспособни в малко по-дългосрочен период. "Ето защо много сериозно се инвестира от страна на компаниите от гледна точка на автоматизация на определени процеси, като например един съвсем обикновен чатбот, който да отговаря на въпросите на клиентите. Вземането на по-сложни решения вече е много повече висш пилотаж, но така или иначе ще се случи. Просто бизнесите няма да имат друга възможност, освен под една или друга форма да се адаптират и да приспособят определени процеси от своята дейност тата, че те да работят или да бъдат заменени изцяло от АІ“, обясни финансистът.  

Акциите на седемте най-големи технологични компании от началото на годината са поскъпнали със 70%. Това са Amazon, Meta, Apple, Microsoft, Alphabet, Nvidia и Tesla. "Големи надежди се възлагат върху приходите на Tesla от алгоритъма за самоуправление, което не е нищо повече от изкуствен интелект в една от неговите разновидности. И доколкото това ще бъде на абонаментен принцип, компанията би могла да генерира текущо оперативни приходи само от използването на подобен изкуствен интелект. Всяка една от тези компании има сериозен достъп до изкуствения интелект“, поясни Такев.  

Възможностите за инвестиране в акции на технологични компании са много широки, посочи той. "Могат да бъдат купени акции на всяка една от тези компании. Например можем да купим както акциите на Nvidia, така и борсово търгуван фонд, който усилва пазарните движения на Nvidia да каже три пъти. Ако цената й тази година се е повишила с 250%, съответният борсово търгуван фонд би трябвало да се е повишил със 750%. Това е много сериозна печалба по каквито и да е разбирания“, коментира Иван Такев. 

Основните рискове на пазара на акции в технологичния сектор са свързани с това, че очакванията за печалби, които са възложени върху тези компании, няма да се реализират, или поне не в очакваната степен. "Ако ръстът на приходи не съответства на това, което очакват инвеститорите, или компанията вече не е толкова печеливша, това може да доведе на практика до спад на цената. Технологичните компании са доста волатилни от тази гледна точка. Например преди година Meta загуби 1/3 от пазарната си капитализация само за един ден. Покрай инвестициите й в Мета вселената тя разочарова инвеститорите, цената й спадна от 130 под 100 долара и загуби доста пари. Всяко едно последващо разочарование може да има много драматично влияние върху цената на всяка една от тези компании, тъй като в момента върху тях са възложени много, много големи надежди“, каза още финансистът.