Частта от сглобката, която държи мандата, иска всячески да се отърве от министъра на вътрешните работи. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Иван Савов, експерт в сферата на криминалистиката и експертните изследвания.

"Министърът на вътрешните работи не носи никаква отговорност, съобразно в Закона за МВР, за това, което се случва по време на протести като този на 16 ноември. Той трябва да провежда политики, съобразно законодателството на Република България. Отговорността за тези мероприятия е на преките ръководители на униформения състав, които са били там, които пък се ръководят от директора на СДВР, който пък се ръководи от главния секретар на МВР, на който задълженията в Закона за МВР са разписани ясно, точно и кратко и те са свързани точно с оперативния надзор и контрол на цялата система. Изначално тежестта на удара падна върху политическото ръководство, а не върху професионалното, което реално в случая се издъни. Ако въобще се е издънило. Защото за мен като бивш служител, тази така да се каже охранителна операция беше успешна, защото те успяха да овладеят ситуацията", смята Савов.

По думите му подобно мероприятие няма как да мине без жертви: "Няма как да няма жертви, да няма пострадали. И в случая повече от пострадалите са служители, което означава, че все пак са щадени гражданите. Да, има преминаване на границата, но това преминаване ще бъде наказано, и то с цялата строгост на закона. Какво повече да се направи? Защо от нещо, което беше изкуствено предизвикано, в момента се опитват да направят политически балон? И тези, които стоят зад министъра, те не стоят зад него, защото той е "техен човек“. Не си го мислете това. Те стоят зад него, защото така им изнася в момента и защото им изнася този министър да не е в унисон с управляващите, а не че той е техен човек, разбирате ли? И грозотията на цялата ситуация е, че всъщност отново българската политика се възприема като футболен мач, а политическите партии – като агитки на различни отбори", коментира още експертът.

Според него предпожението за създаване на анкетна комисия заради полицейското насилие заради протестите срещу БФС в центъра на София по време на мача България – Унгария, е напълно излишно: "Тя практически ще преекспонира неща, които във всяко нормално общество се случват и са част от дейността на всяка една правоохранителна система. В никакъв случай не оправдавам ненужното насилие и не оправдавам служителите, които най-вероятно наистина са прекрачили границите на своите правомощия, но това не е работа на някаква комисия в парламента, а е работа на съответните структури в МВР, които и в момента водят разследване и както министърът вече обяви", отбеляза Савов.