Последните 3 години, в условията на пандемия, когато контактите бяха доста разредени и когато в България настъпи политическата криза, връзките ни с българската държава малко не са с такъв интензитет като преди. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" председателят на Културно-информационният център в Босилеград Иван Николов. "Но когато български депутати и ключови фигури са идвали тука в рамките на предизборна кампания или когато сме се срещали в Народното събрание, ние непрекъснато актуализираме информацията за Западните покрайнини и настояваме за решаване на проблеми, на конкретни проблеми или за някаква помощ, която може да даде глътка въздух на това население, и разбира се и на нас, на самите наши културно-информационни центрове, защото все пак нашата дейности е свързана с известни разходи, които макар и не големи, няма откъде да дойдат от друго място, освен от България", посочи Николов.

Той добави, че те непрекъснато настояват за това. Все пак в Европейския парламент са били проведени на два пъти дебати за положението на българското малцинство в Сърбия. И през 2016 година групата на българските евродепутати са номинирали Иван Николов за Европейски гражданин на годината на базата на всичко това.

"Ние нямаме проблем с нашата евроориентация и с афиширането на европейските принципи и ценности в Босилеград и в Западните покрайнини, изобщо проблемът е, че няма чуваемост от сръбска страна, особено в годините след 2018 година. Тогава и президентът Радев беше на два пъти в Сърбия и тогава бяхме част от срещите, на които непрекъснато сме поставяли едни и същи проблеми. За съжаление нищо от това не беше прието от сръбска страна, въпреки обещанията, нещата си останаха така замразени на същото ниво, както през далечната 1997 година", добави Иван Николов.

Цоня СЪБЧЕВА