Срещата с министър Вътев беше доста конструктивна. Обнадежден съм от проведения разговор. Това каза Иван Кънев, председател на сдружение "Пчелари – Русе“,  след срещата на преговорна група пчелари с министър Кирил Вътев, предаде репортер на "Фокус". Протестиращите настояват за забрана на безмитния внос на мед от Украйна, искат бързо изплащане на подадените заявления, настояват и за безлихвено кредитиране за сектора.

В декларация заявяват исканията си: България да информира Европейската комисия за тежкото положение на сектора. Настояват и за работна група за промени на Наредба 8 за инвестициите в пчеларството.

"Част от исканията ни в краткосрочен план, свързани с финансови средства, ще бъдат удовлетворени. Две от исканията ни няма да бъдат изпълнени, поне на този етап“, заяви Иван Кънев. Той посочи, че няма да има пълна забрана за внос от Украйна и трети страни на пчелни продукти и мед, тъй като в противен случай глобите от страна на Европейския съюз ще бъдат много високи – милион и половина евро на ден.

"Второто искане, което не беше изпълнено е това за безлихвеното кредитиране на стопанствата. Няма механизъм, по който това да стане."

Пчеларят заяви, че се очаква да бъде създадена електронна система за проследяване на вноса и износа на пчелни продукти.

"Под егидата на Мария Габриел се работи за единна платформа за българските продукти, което включва и българския пчелен мед“, допълни Иван Кънев.