Повишението на цената на електроенергията за бита е антиинфлационно, тъй като увеличението е в пъти по-ниско от индекса на инфлация в страната, което всички знаят и чувстват. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти по повод средното увеличение за страната на цената на тока за бита с 4,37 процента, което влиза в сила от утре и ще важи до 30 юни догодина.

Решението показва, че българските потребители през цялата следваща година – от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г., ще имат стабилни и прогнозируеми цени, посочи още той и добави, че няма да има промяна в цените на топлата вода и парното. 

Председателят на КЕВР обърна внимание, че в енергийния микс за битовите потребители са включени 2 200 000 мегаватчаса електроенергия, произведени от ТЕЦ "Марица изток" - 2. Това е направено със заповед на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов с цел дружеството да не изпадне във финансови затруднения.

По думите му Комисията се е водила от принципа да вземе балансирано решение, а това решение осигурява от една страна финансовата стабилност на енергийните дружества, а от друга страна регулаторът е защитил интересите на потребителите, защото в заявленията дружествата са искали много по-голямо повишение на цената.