"Фактите и обстоятелствата показват, че гласуването само с машини не е перфектното решение и затова се наложи да предприемем крачката с предложението за даване възможност на хората да гласуват и с хартиена бюлетина. Защото това, което се случи през изминалата година бе драстичното намаляване на избирателите в секциите, където по данни на специалистите се отчита, че причината е във въвеждането на изцяло машинно гласуване.“ Това заяви народният представител от "БСП за България“ Иван Иванов в ефира на БНТ.

По думите му не по-малко са и съмненията за достоверността на данните от машините. "ЦИК не веднъж или два пъти отказа да даде достъп до кода на машините, за да имат политическите субекти, които участват обективна информация как се обработват данните от секционните избирателни комисии. Всички тези факти и обстоятелства наложиха да внесем това предложение, което вчера е минало на правна комисия“, добави народният представител от левицата.

"Контактувал съм с много хора, които казват, че не са отишли до урните заради липсата на възможност да гласуват с хартиена бюлетина. Трябва да използваме всички варианти за повишаване на избирателната активност. По думите му за МВР е изключително лош атестат наличието на съмнения за фалшификации на протоколи при хартиените бюлетини. Бездействието на институциите даде възможност на ГЕРБ през годините да изработят една перфектно работеща машина заедно с ДПС. Ако институциите работят – няма да бъдем свидетели на на манипулиран вот“, обясни Иван Иванов за хартиената бюлетина и съмненията в ефективността на институциите, които трябва да гарантират честен вот.

"Подобен предизборен похват и връщането в изходна позиция от миналата година, където нямаше изход от ситуацията – не е продуктивно. Още повече да ни пакетират на едно с ГЕРБ и ДПС е крайно нелогично. Ние сме заявили, че правителство на ГЕРБ и ДПС няма как да подкрепим. Тази реторика не е полезна на никой. Ние считаме, че най-важната тема, която трябва да се дискутира е Бюджет 2023 година. За съжаление виждаме нежелание от страна на служебното правителство да бъде внесен такъв и да бъдат обсъждани политиките, социалните плащания, компенсации за българските граждани и фирмите. Защото очевидно на всички ни предстои тежка зима, а без конкретни решения няма как да преодолеем процесите. Нашият фокус е насочен в тази посока“, категоричен бе социалистът за приоритетите на БСП в идващата тежка зима.

Той изрази съмнение дали пък от ГЕРБ и "Продължаваме промяната“ не са в една войнолюбска коалиция, която иска да вкара България в директен конфликт. "Никак не е полезно, а напротив ще донесе тежки последици, ако изнасяме оръжия за Украйна. Ние така или иначе сме косвено потърпевши, близко сме до конфликта и опасността да пострадаме от подобен ход е реална. Отчитаме този факт и това е основната причина да се противопоставим“, завърши той.