Очакваме солидна финансова подкрепа от страна на ЕК за охрана на българо-турската граница За трети път ще дойде координатор на Европол, който се занимава с каналджийските групи. Ние сме една от най-активните държави, която повдига въпроса за разследване на тези групи в цяла Европа. Това каза пред журналисти вътрешният министър Иван Демерджиев преди началото на националното съвещание на МВР, предаде репортер на "Фокус“.

Вътрешният министър допълни, че дронове ще се включат в работата на МВР по охрана на граничната бразда. "Има десетки задържани. Ще снабдим границата с дронове, които ще следят и работата на нашите служители. Уверявам ви, че в момента, в който те заработят, корупционните практики ще спаднат драстично. Няма външна граница на ЕС, през която да не проникват мигранти. Нашата задача е да не допускаме преминаването им като на парад през територията на страната, както се случваше доскоро. Много е тъжно, че процесът е отдавна е такъв, а 110 км от границата стоят необезпечени“, допълни Демерджиев.

През следващите месеци МВР очаква допълнително увеличение на мигрантския натиск, който и сега е в безпрецедентни размери.

Според Демерджиев данните на прокуратурата за спад в досъдебните производства срещу организирани престъпни групи не отговарят на действителността.

Демерджиев участва в националното съвещание на МВР. Присъстват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни дирекции, ОДМВР и СДВР, както и на административните структури в министерството.