Трябва ни план на Отечеството, по който да се движим. Това каза в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" Ивайло Шопски, основател на Национално движение "Бащино огнище“.    

"План за отечеството е нашата кръгла маса на 18 януари. Това трябва да е приоритет за следващата години, да започнем да работим в една посока, за да си само помогнем", каза още Шопски. "Стига сме чакали някой друг да ни помогне. Силното ни желание е да съберем всички заинтересовани страни, за да изготвим план, по който да се движим. Всички наши съседни държави имат план, който следват, а ние нямаме", посочи Шопски. Според него, всяко едно правителство хаби само енергия без резултати.

"Крайно време е да се обединим и да насочим нацията около един проект. Нека направим план и да действаме, стига толкова обещания", каза Ивайло Шопски.

Българите не искат много, смята още той. Обществото унива и се разделя и трябва да се даде надежда на хората.

Българинът се интересува от стандарта си на живот, той е притеснен от инфлацията. Затова, на първо място, той трябва да усети бързо подобряване на стандарта си.

Другото нещо е справедливостта. Народът иска да види, че всеки заема справедливото място в обществото. 

Третото важно нещо, което иска българинът е да види политическия елит земен и разбираем, който му съчувства. 

Ние сме най-бедната държава в ЕС, каза още Ивайло Шопски по повод решението на правителството за минималната работна заплата у нас от 780 лева. "Това трябва да ни говори, че нашият политически елит се е провалил през последните години. Затова трябва да го заменим с някой, който може да свърши работа"

Според Шопски, темата за въвеждането на еврото е едно от важните събития на годината. Главният символ за държавността някога е бил сеченето на монети, което е означавало, че има държавност.  "Ние държава ли сме без армия, собствена валута и политика", попита Шопски. 

"Живеем в много динамични и спорни времена. За българите предстоят доста тежки времена, затова трябва да се вземат доста сериозни решения", каза още Ивайло Шопски.