“Демократична България" поиска незабавното прекратяване на договора с Gemcorp след запознаването с изводите в доклада на ДАНС, обяви народният представител Ивайло Мирчев в предаването “Денят с Веселин Дремджиев". Той приветства днешното решение на правителството да възложи на енергийния министър да прекрати меморандума с Gemcorp.

“Веднага, след като прочетохме доклада, препоръчахме на колегите от ПП меморандумът да бъде прекратен, тъй като България дори можеше да се окаже в нарушение на санкциите срещу Русия. Радваме се, че е взето решение да бъде прекратен", каза той.

“Докладът ни даде достатъчно увереност да действаме с бързи стъпки, защото може да настъпят щети за страната ни. Грешки се случват, но трябва да се поправят и затова от “Демократична България" сигнализирахме в момента, в който се запознахме с изводите в доклада", добави той.

Ивайло Мирчев похвали инициативата на ДАНС да се самосезира и да проучи спорната компания. Докладът е изготвен за три седмици, предоставен е на Министерски съвет на 20 април, а депутатите са имали достъп до него преди десетина дни.

“От доклада ясно става ясно, че може да се говори за близки до Путин олигарси, пране на пари, търговия с оръжие, лобизъм и други сходни дейности. Самите собственици в Gemcorp присъстват в няколко офшорки на различни места по света", каза той.

“Все някой някъде е препоръчал Gemcorp и трябва да разберем кой го е направил. Не трябва да се шегуваме с тази работа", каза още той.

Ивайло Мирчев се обяви за увеличаване на бюджетите на специализираните служби, за да могат да бъде адекватен към предизвикателствата на деня.

“ДАНС си е свършила работата. Имаме големи изисквания към службите, но не им даваме достатъчно бюджет, което трябва да бъде един от следващите ни приоритети", каза Мирчев.