Ако Западните Балкани разумно използват възможностите, които им дава Европейския съюз, те биха могли доста бързо да се развият. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Калфин, – бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

"Когато беше в Скопие Урсула фон дер Лайен каза, че очаква икономиката на Косово и на Северна Македония да се удвоят за следващите 10 години. Това предполага разумно използване на тези отлични възможности, които Европа им предоставя", обърна внимание Калфин.

На въпрос кои са вредните зависимости, от които трябва да се освободят страните от Западните Балкани, бившият външен министър отговори, че може да погледнем и от опита на България: "От нашия опит може проследим тези неща. Не трябва да се гледа като на подарък на средствата, които ЕС обещава за Западните Балкани. Съдебната система също трябва да работи както трябва, да не се допускат злоупотреби, корупцията да бъде максимално ограничена, тези средства да се ползват максимално прозрачно, и по възможност да ги управляват компетентни хора".