Няма основание да бъде наложено вето на БТР-ите - това е позиция на президента, която той неотклонно следва от началото на военния конфликт в Украйна. Плюсът обаче на ветото е, че дебатът в парламента може да се осъществи на едно по-високо и професионално ниво. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национално и международна сигурност.

"Надявам се ветото да бъде използвано в една позитивна насока и да даде началото на този дълго чакан дебат за бъдещето на България, когато се касае особено за сигурността и отбраната", отбеляза Иванов.

Според него дебатът, който се е провел е бил на изключително ниско ниво: "Той беше обърнат с поглед назад - какво сме имали. Би било добре българските депутати да погледнат в бъдещето и дебатът да бъде ориентиран към това какво може да се направи, ако искаме да помогнем на нашата гранична полиция или на "Гражданска защита". Това няма да стане, ако им дадем техника на 50 години, а дебатът да бъде в посока - ако искаме да засилим техните способности да се дебатира какво може да направим и да купим нова техника, която е специализирана в извършването на такива дейности. В случая говорим за техника, която е в резерва на МВР и второ това е бойна техника, с която се води война. Това не е техника на "Гражданска защита" за спасяване на хора в определени ситуации, нито пък е техника, с която охранявате своята гранична полоса в мирно време", коментира Ивайло Иванов.

По думите му изказвания от рода, че въпросната техника, която решихме да дарим на Украйна може да бъде използвана от гранична полиция е обида към граничарите и военнослужещи: "Непрекъснато се оплакваме за кадровия недостиг в Гранична полиция и във Въоръжените сили и какво чуваме от нашите депутати: "Елате, заповядайте при нас, ще ви дадем една 50-годишна техника, с която да си изпълнявате вашите задължения" - не мисля, че това звучи привлекателно за който и да е, дори да има някакво желание да постъпи в тези структури".