Беновска пожела на Митева блага вест и изборът на 49 НС да бъде блага вест за България. “Избор ще има, въпросът е каква ще е конфигурацията и дали ще бъде работещ парламент - това ще бъде благата вест" каза Митева. Беновска коментира, че зависи от кандидатите за власт и попита съпредседателя на “Заедно" как се чувства като лидер, който носи самостоятелна отговорност и колко е ефективна в това. Митева отговори, че не знае дали се осъзнава все още като лидер, защото лидерските партии вече не са долюбвани от хората и се възприема като активен човек в политика, който се опитва да даде необходимото на всички българки. “Не трябва да сме апатични в този момент и трябва да отделим политическата от партийната активност. Трябват повече такива хора, а лидерството нека го оставим малко по-назад" заяви Митева. Беновска отбеляза, че скоро отново се е прокраднала теорията на Ахмед Доган, че българинът очаква спасителя и водача и когато някой от кандидатите за власт тръгва към нея - трябва да е наясно дали може, или не може да бъде водач и кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България. “Ние тръгваме с нагласата за лидерство за реформа, а не за партийно лидерство и това, което “Заедно" казва, е да извадим социалноикономическите проблеми пред партийните. Това е нашата обща цел. Ако можем да обединим все повече и повече хора, и информации, за да не изпадаме в това положение, в което изпаднаха последните парламенти. Ако има лидерство, нека то е насочено към създаване на нещо и решаване на проблемите, да изпълняваме казаното" заяви Ива Митева. Тя сподели, че вече месец в предизборната кампания вижда проблемите на хората из градовете, надеждата, но и разочарованието им и затова мисли, че всички лидери и партии трябва да се осъзнаят.

Беновска припомни, че в недалечното минало са подарявали тениски Харвард на коалиционните партньори на ИТН - Продължаваме промяната и попита Митева дали са готови да посрещнат ударите на иронията, както и да проявят самокритичност. Водещата пожела да изгледат откъс от НС, в който Тошко Йорданов от ИТН излиза на трибуната с тениска Харвард.

“Как ще работите с вашите колеги от ИТН, ако влязат в парламента, с ПП в новия им формат с ДБ в коалиция и какви са историческите изводи, които си правите от това да избирате?" попита Беновска. Митева заяви, че наистина излиза, че политиците са се пошегували с избирателите последните 2 години и е крайно време да се угасят емоциите, които създават хаос. “Колегите са били достатъчно искрени в изказванията си от трибуната и това, че не сме в една или друга формация не трябва да променя мнението ни за нас като личности и професионалисти. Всички тези неща, които съм

казвала, се оказва, че са верни и че те не ни доведоха до нищо добро. Законите трябва да се правят по-внимателно, по-обмислено, по-съсредоточено, да има повече време за тях. Това показва, че трябва да има здрав разум в НС. Законите не трябва да се правят за определени хора и моменти, а трябва да почиват на принципи. Ако загърбим личното и се обърнем към общото, можем да продължим напред. Няма какво да делим. Не сме в политиката, за да се обичаме и харесваме. Всеки участва, за да даде нещо, на което е способен. Аз продължавам заради останалата надежда в хората и защото смятам, че това, което съм научила, мога да го дам. Възмущението и гневът не са достатъчни, ако не сме ангажирани. В момента е нужен граждански дух и участие на всички" заяви Митева.

Митева сподели, че вижда как всички партии говорят по телевизията за приоритетите на “Заедно" и предлагат техните предложения. “Хубаво е, когато другите формации ни следят и заимстват нещо от нас. Ние не им се сърдим. Това е смисълът на “Заедно". Приоритетите ни тръгват от обедняването - все повече магазини втора употреба се появяват в страната, подготвят се още и още. Спомнете си кога беше това - 90-те години в момента на една голяма криза. Това е много тъжно, че го виждаме сега. Катастрофите - този проблем отново не е решен. Какво пречи да се въведе системата за средна скорост и да се купят камери на по-кратки разстояния, за да не загиват хора? Проблемите са много - здравеопазването, за което толкова много говорим. 90-те, 80-те години не е имало толкова отчайващо излъчване на спортните клубове. Не можете да си представите в какви мизерни условия тренират наши европейски шампиони. Липсва национална стратегия за спортната инфраструктура и е крайно време да се направи. Хората с увреждания в Русе ни алармираха, че в момента тече водният цикъл в града и улиците са станали по-лоши отколкото са били преди. Тротоарите не са скосени и това прави невъзможно придвижването на тези хора. Какво пречи легналите полицаи да са открай докрай на бордюрите, за да може лесно да се придвижват майките с количките и хората с увреждания? Оприличиха социалната система на воденица - ние сме водата като водни капчици отлитаме и изчезваме, но колелото продължава да се върти. Хората с ирония към самите себе си го казват. Клубовете дори не са в центъра на града, защото в центъра са партийните клубове на партиите. Има един вагон само в България за хора с увреждания. Дадоха ни молба за организиране на състезания за 11 000 лева и защо “Армеец" и залата в Русе не се предоставя безплатно на хората?" отговори Митева.

Беновска попита за съдебната реформа какво ще направят от “Заедно". Митева заяви, че е необходима конституционна реформа. Тя сподели, че е разбрала, че са запорирани сметки на Слави Трифонов, заради дело за клевета, докато Любомир Каримански 6 месеца се опитва да връчи призовка на Асен Василев за дело за клевета. “Трябва ли да импийчнем сегашния главен прокурор Иван Гешев и трябва ли да имаме готовност да импийчнем всеки следващ главен прокурор, ако така разбираме съдебната реформа?" попита Беновска. Митева каза, че не разбира реформата по този начин, а чрез конституционна поправка.

“Кой трябва да ни диктува вътрешната политика - прословутият американски представител О'Брайън, който дойде и каза, че ще наблюдава дали българският парламент изпълнява разпорежданията на Щатите?" попита Беновска. Митева отговори, че България е силна национална държава и трябва да влезе в ролята си, за да устоява интересите си. “Защо винаги посрещаме годишния доклад на Държавния департамент като светая светих за България?" попита Беновска. Митева коментира, че това е от години, включително и с докладите на ЕК. “Смятаме, че трябва ние да си командваме парада, ние да заявяваме какви са ни приоритетите и да ги изпълняваме, а не да чакаме някой да ни командва отвън" подчерта Митева.

Беновска отбеляза, че Си Дзинпин и Владимир Путин са се заклели в кръвно братство и за пореден път са поставили въпроса за Украйна и попита каква трябва да бъде позицията на България - трябва ли ние да въоръжаваме някоя от страните в този конфликт, или не. Митева отговори, че не трябва, а трябва да има неутралитет и смешно да се седне на масата за преговори, защото няма невинни в нито една война.

“Каква е вашата клетва на “Заедно" - в какво се заклевате пред нас, българите?" попита за финал Беновска. “Ние се заклеваме, че ще оправдаем доверието, което ни е дадено, че ще носим отговорност, ще бъдем почтени и ако сбъркаме, ще излезем, ще си признаем" отговори Митева.