Ива е български радио и телевизионен журналист. Водеща е на предаванията "Часът на мама“ и "Денят е прекрасен“ по bTV, "Денят започва“ по БНТ. През 2003 – 2004 г. е водеща на "Искам работа“ по Нова телевизия.

Радиокариерата ѝ започва през 1990-те години с обедния блок "Трамвай Желание“ по FM+. Автор и водещ на сутрешното предаване "Ива от сутрин до обед“ на Радио FM+ до август 2017 г.

Водеща е и по радио "Европа. Новините сега"  от октомври 2017 г.

През юни 2018 г. се присъединява към екипа на БНР като заместник главен редактор на сутрешните предавания на "Христо Ботев“, а от юни 2020 г. до декември 2022 е директор на Радио "София“.

Наградена е с "Рицар на книгата“ от Асоциация "Българска книга“ като един от журналистите с най-голям принос в отразяването на издателския бизнес в България. Ива Дойчинова е инициатор на кампанията "Будител на годината". 

Дойчинова има за цел да превърне радиото в една от най-слушаните информационни медии в страната, налагайки нова програмна схема и формат на "Фокус".

За тази цел радиото стартира конкурс за радиоводещи в София, като всеки желаещ може да изпраща своята автобиография, мотивационно писмо и/или идея за предаване в радиото на radiofocus@focus-news.net.