Форумът "EU meets the Balkans" идва в ключов момент за Европа. Много се надявам всичко, което днес се роди там – дали ще бъдат споразумения, или само на ниво идеи, разговори и дискусии, да създаде нови линии на преплитане и интеграция на Балканите и между Балканите и Европейския съюз. Това каза за "Човекът на фокус" програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова, която бе модератор на форума.  

Форумът се провежда за втора поредна година, но в коренно различна ситуация, предопределена от войната в Украйна. В него се включват политици и представители на балканските страни и на европейските институции, дипломати, журналисти.  

"Това, което стана между Русия и Украйна, всъщност ярко сочи, че няма трудни теми, има нежелание да се чуем. Трябва да търсим консенсуса и общите ни големи цели и задачи по важните теми", подчерта Ива Дойчинова. 

Балканите са интересна зона, посочи Ива Дойчинова. Наред със страните членки на Европейския съюз, тук има и кандидат-членове в лицето на Северна Македония и Турция, които са натовски държави, и Сърбия, която има проруска насоченост. "По-скоро реалистичните цели са инфраструктура, координация, цифровизация, общи действия, когато става дума за големи стратегически цели или заплахи", каза тя. 

Според нея нападението на Русия над Украйна е показало силата на Европейския съюз. "Аз дълбоко вярвам в ЕС изобщо като идея, в това, че неговите ценности ще присъединят още държави. Една от тях със сигурност ще бъде Украйна. Кога това ще стане е въпрос на време и на преговори. Идеите, които обединяват, са повече от тези, които разединяват, и това е идеята на "EU meets the Balkans", каза още програмният директор на Радио "Фокус".