Две години продължава войната в Украйна. Официалната версия на Москва е, че няма такава държава. С няколко ракети ще върнем тези хора обратно в руската държавност, е идеологията на актуалната война. Променени са руските учебници по история и там пише, че няма украинци - това е Югоизточна Русия". Това каза историкът Димитър Атанасов в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

По този начин се отнася част от българското общество към Северна Македония - че няма такава нация, отбеляза историкът.

“Няма съмнение, че управлението на Путин има характеристиките на диктатура. Отнема се свободата на инакомислещите, които плащат за дързостта си и с живота си - това е примерът на Навални. Няма демокрация. Режимът на Русия е тоталитарен - интересува се от целия живот на гражданите си", каза още Атанасов.

“Руският режим използва насилие във всичките му форми. В Русия се изгражда култ към лидера. Виждаме елементи днес присъщи на култа към Сталин. Обожаваме Тарковски и Достоевски, което не значи, че не трябва да назовем режима в Русия тоталитарен смело", категоричен е експертът.

“Обществото става демократично, когато има демократично лидерство. Съществува схващането, че големите държави трябва да се управляват със силна ръка, което е партизанското име на тоталитаризма. Това означава, че САЩ, Канада и Австралия, например, трябва да се управляват с бич, така ли?", попита риторично историкът.

“За 30 години, в които съществува българска демокрация, обществото ни доста израсна. Имаме протести при всяка несправедливост - това е добър белег за демократично развитие", анализира Атанасов.

“Виждаме, че в периферни руски градчета се появяват мемориали на Навални, правят се протестни акции, хората рискуват арести. Пътят на обмена на идеи чрез пътуване е отворена демократична врата. Не е необходимо човек да е професор, за да разбере, че свободата и правото на

инакомислие, които наблюдава в други държави, имат своите ползи", открои Димитър Атанасов.

Никой не пита руснаците какво искат за държавата си - това ще се докаже на предстоящите президентски избори, смята събеседникът.

Политически лица - опозиционни лидери от целия спектър, са поискали аудиенция при Цар Борис III в навечерието на Втората световна война, за да изразят позицията си, че България не трябва да се застава на страната на Германия. Големият дял на българското общество е заставал зад това настроение. Тези хора не успяват да се наложат, но това доказва, че България е имала силна опозиция. Не само комунистите са били реална опозиция в този исторически период, разби мита Атанасов.