Шансовете за съставяне на правителство при втория мандат са минимални. Това смята депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев в ефира на БНТ.

По думите му, партията ще направи всичко възможно, ако има някакъв шанс, мандатът да бъде реализиран с премиер Николай Денков.

"В последните две години се намираме в сериозна политическа криза. За да се реши, политиците трябва да си говорят. Веднага щом разбрахме, че няма да се реализира първия мандат, поканихме за разговор шест от седемте политически партии в парламента", обясни Арабаджиев.

От "Продължаваме промяната" дадоха заявка, че ще търсят подкрепа за основни политики и се надяват именно там да срещнат разбиране от останалите партии. След целите, които от формацията си поставят, е внасянето на бюджет за 2023 година, подобряване на социалните плащания, помощ за бизнеса, влизане в Еврозоната и Шенген.

"Проблемът е, че има партии, които на хартия искат да изпълнят тези политики, но действията им показват друго", коментира Арабаджиев.

Депутатът даде за пример борбата с корупцията, която реално не се случва заради липсата на законодателни промени.

"Не смятам, че може да искаме подкрепа от партиите в Народното събрание без да знаят какви политики искаме да ги реализираме. Да предложим правителство на малцинството с "Демократична България", е доста трудно. Как ще се почувстваме, ако Министерския съвет внася законопроекти в парламента, а те не бъдат одобрявани?", попита Арабаджиев.

В случай, че все пак се стигне до съставянето на правителство, то няма да бъде изцяло експертно, а смесица с политически лица, обясни депутата от ПП. По думите му, управлението на служебно правителство още три месеца не е добре за страната.

"Ако не успеем да се обединим, не смятам, че ще успеем да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 година. Причината е, че държавата няма да покаже стабилност, нито пък ще бъдат приети нужните законопроекти, за да се изпълнят изисквания за еврозоната", каза Арабаджиев.