Поводът за днешния брифинг на "Възраждане“ е предложеният от ДПС Законопроект за контрол за прилагане на дерогациоята за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.Това каза депутатът от "Възраждане“ Искра Михайлова на брифинг пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Причината да направим този брифинг е това, че смятаме, че това решение е изключително притеснително, да не кажа пагубно, за нашата държава, ако бъде то прието. Към момента то е минало през Комисия по енергетика, където беше прието, а днес на Комисия по финанси за щастие не беше прието. Но предстои внасянето му в зала и ние смятаме за свой дълг да обясним на българската общественост какво точно означава товап редложение на групата на ДПС“.

На 2 октомври Министерски съвет отмени решение на бившия Министерски съвет на Кирил Петков и Корнелия Нинова от 29 юли, което решение едно към едно е същото като това предложение, което в момента ние коментираме, внесено от групата на ДПС, допълни Михайлова. "Предвид това, че България извоюва дерогация за вноса на суров петрол по море, ние сами като българска държава един път през бившото правителство на Кирил Петков и Корнелия Нинова и втори път сега – през предложение на една политическа партия, искаме да направим саморегулация и самоограничение на нашата държава, което е абсолютен прецедент. И ние ще бъдем единствената държава, която ще направи това предателство спрямо себе си.“

За нас от "Възраждане“ е ясно, че това не е икономическо решение, не е държавно решение, това е единствено политическо решение, което цели да заяви посока на ориентация от дадени политически организации в България по отношение на международните конфликти, т.е. чрез тези решения, които ощетяват нашата държава, различни политически формации всъщност предават българските национални интереси, заяви още Михайлова.

От “Възраждане" заявиха, че проф. Габровски, който предложиха за премиер от ГЕРБ е на световно ниво, но не виждат начин да подкрепят правителство спрямо политиките. По думите на Цончо Ганев политиките на ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ и ПП са тотално евроатлантически - те са за еврото, за закриване на тецовете, за спиране на доставките на петрол от Русия, а от "Възраждане“ са на точно обратната позиция.