"Ние като възрастни е необходимо да насърчаваме децата в четене с разбиране, защото това е основата за всички останали грамотности и функционалности. Отзивите от учителите са, че  децата, благодарение на платформата "Книговище" и игрите в него, обогатяват своя речник и четат действително с повече фокус и с повече разбиране". Това каза основателят на платформата "Книговище" Искра Джанабетска в предаването "Човекът на фокус" по Радио "Фокус".  

"Думата "книговище" звучи едновременно като книга, като съкровище, като чудовище, но е една съкровищница по детска литература. Платформата е игра, които стимулира децата да четат повече и с повече разбиране и удоволствие. Думата е опит да се намери аналог на "библиотека".  

Национално априлско състезание по четене с разбиране, организирано от платформата "Книговище" е една инициатива, провеждана за трета поредна година, обясни още Искра Джанабетска, като добави, че в платформата има игровизирани инструменти, които карат децата да четат и отговарят на въпроси: "Децата през този месец могат да влизат в играта, в платформата и да решават много въпросници по детска литература. И това е механизмът, по който децата четат с повече разбиране. Отзивите от учителите са, че  децата, благодарение на "Книговище" и игрите в него, обогатяват своя речник и четат действително с повече фокус и с повече разбиране". 

Децата от новото поколение имат свой ритъм за откривателстване в света. Дигиталната информация променя начина на фокусиране, за осмисляне на съдържанието, изчезва дълбокото четене, изчезва способността да се четат дълги текстове.

"Когато говорим за фокусиране е много важно да насърчаваме децата да тренират фокусиране когато четат, учат, защото те са в период, в който се подготвят за следващи етапи от своя живот, в които те ще трябва да могат да разрешават някакви проблеми. А за да можеш да разрешиш някакъв проблем, трябва в крайна сметка да можеш да четеш. И това нещо, което ние правим – с "Книговище" тренираме умението за фокусирано четене".