"Спрямо нашето икономическо развитие, по начина, който се определя от Световната банка, България е на първо място сред страните със среден доход по иновации", това каза Ирина Илиева от "Джуниър Ачийвмънт България" по темата за изграждане на предприемаческа екосистема в предаването "Човекът на Фокус" на Радио "Фокус".

"За да бъдем иновационен хъб, трябва да бъдем позитивно настроени и малко луди мечтатели и оптимисти, за да можем да си представим по-добро бъдеще за себе си. Представяйки си къде можем да бъдем, можем да начертаем пътя, за да стигнем до там". 

От думите й става ясно, че според данните, последните години в България има голям напредък в развитието си.

Тя цитира проучване за развитието на иновационната екосистема в условията на КОВИД, според което България има доста добри резултати. В световен план 2020 г. е годината с най-много инвестиции на световно ниво в иновации, стартъпи и предприемачески инициативи.

"Както и в други страни с по-развити пазари от нашия, много от компаниите всъщност изчезнаха. Някои от тях обаче видяха в това възможност да иновират своя модел, да променят начина, по който работят, за да могат да станат още по-добри в това, което предлагат. Точно тези компании се наложиха и успяха да минат и на следващо ниво", обясни Илиева.  

България е една от страните, в които предприемаческото образование, макар и с млаки стъпки, навлиза в официалната образователна програма, заяви тя.  

"По дългия път, който "Джуниър Ачийвмънт България" е изминала за 25 години, сме постигнали доста успехи. Нашата организация е образователна. Ние работим с младежи от най-ранна детска възраст – от детската градина, до докторанти и млади професионалисти, които развиват совите реални стартъп идеи“. 

В България има над 20 инвестиционни фондове и акселераторски програми. За да се случват иновации, не е задължително да има държавна финансова подкрепа, заяви Илиева.

"Всъщност това, което виждаме и от практиката в момента, е, че голяма част от тези неща се случват въпреки законовите ограничения и липсата на стимули. На местата, където държавните структури, законодателството създава стимули за развитие на предприемаческата екосистема, този растеж и потенциалът за иновации се развива много по-бърз", отбеляза тя и даде пример с Швеция, където предприемаческото образование е заложено в образователната програма от най-ранна детска възраст.