"Няма ново мнозинство, това беше измъчено мнозинство на политически партии и депутатите в тях, които разбираха, че парламентът трябва да започне работа.“ Така зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова коментира изборът на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание в ефира на Bulgaria ON AIR. "Всички политически партии, които подкрепихме господин Рашидов си дадохме ясна сметка, че независимо дали ще има излъчено правителство, този парламент най-напред трябва да започне работа“, каза още тя.

Анастасова обясни, че още след председателския съвет е станало ясно, че от “Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ няма да подкрепят господин Рашидов. По думите ѝ този избор не може да прерасне в ново мнозинство за кабинет, поне не с участието на БСП. "Ние имаме конкретен мандат, даден от Националния съвет. Категорични сме, че няма да разговаряме за кабинет с мандата на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. Ние много години се борим срещу управлението на модела на ГЕРБ и не вярвам, че те се преродиха за 6-7 месеца и изведнъж се обляха в една розова светлина“, обясни тя и допълни, че от левицата ще се отзоват на разговори с мандата на “Продължаваме промяната“.

На въпрос дали има разкол между ПП и БСП Анастасова отговори, че по-скоро има искри. "Аз не знам защо са учудени, това са наши позиции, които ние отдавна сме застъпвали. Ние и в коалицията бяхме на различно мнение за войната в Украйна, както и за гласуването с хартиени бюлетини“, коментира социалистът за отношенията между двете партии.

"Ние имаме сериозно основание за връщане на хартиената бюлетина“, посочи Анастасова и обясни защо: "По изчисление на експертите БСП губи 100-150 хиляди гласа от факта, че нейните избиратели се страхуват да гласуват с машини“, заяви тя и уточни, че категорично не е имало договорки по отношение на хартиените бюлетини.

"Възможност за кабинет има, в политиката винаги има възможност, въпросът е вече с каква подкрепа, каква форма на този кабинет. Но за да започнат разговорите, парламентът трябва да започне да работи“, коментира зам.-председателят на левицата и продължи: "Ако няма председател на Народното събрание, няма как да се конституира цялото Народно събрание – нито могат да бъдат избрани заместник-председатели, нито комисии, нито да гледаме бюджет. Каквото и да се говори и каквито и опорки сега да използват, отговорното поведение спрямо България в този момент и спрямо състоянието на страната, беше избор на председател на Народното събрание“, категорична е тя.

Според Ирена Анастасова не е имало по-обединяваща кандидатура за поста, от тази на Кристиан Вигенин. "Един диалогичен човек, който и в предишното Народно събрание показа, че се справя с всякакви ситуации. Но в крайна сметка всеки има достойнство и той оттегли кандидатурата си. Всеки би оценил качествата на Вигенин. Смятам, че не го подкрепиха, защото част от колегите не искат да има работещ парламент“, заяви тя и уточни, че става въпрос за “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“.  "Явно те смятат, че ще спечелят от едни следващи предсрочни избори“, каза още тя.

На финала Анастасова заяви: "Целият сценарий с г-н Плевнелиев и г-н Паси е несериозен. Ние официално отговорихме, че няма да участваме. От писмената покана, която те са ни изпратили, ние дори не можем да разберем от чие име ни канят“, заключи социалистът.