Със заместник върховния комисар на ООН за бежанците Кели Клементс разговаря на "Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова. Клементс изтъкна доброто партньорство между Върховния комисариат за бежанците на Организацията на обединените нации (ВКБООН) и България. Тази година се навършват 30 години от присъствието на организацията в нашата страна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Сред основните теми на разговора на "Дондуков“ 2 бяха нестихващите бежански и миграционни вълни, породени от военни конфликти, бедност и климатични промени. Кели Клементс подчерта бързата и адекватна реакция на българската държава и българските граждани при приемането на бежанците от Украйна.

Вицепрезидентът и заместник върховният комисар на ООН за бежанците отбелязаха значението на интеграционните процеси, особено по отношение на жените и децата, включително и непридружените деца. "Освен че трябва да интегрираме, ние трябва да гарантираме сигурността в приемащата страна, за да не се създават в хората страхове и дискриминационни настроения“, посочи Илияна Йотова, като подчерта ключовата роля на неправителствения сектор при интеграцията.

Вицепрезидентът отбеляза необходимостта от цялостен преглед и реформа на съществуващото европейско, а и световно законодателство в сферата на убежищата и миграцията. "Вместо адекватно законодателство, започнахме да изграждаме стена след стена“, посочи Йотова.

Пред заместник върховния комисар на ООН за бежанците вицепрезидентът изтъкна усилията на българските власти за предотвратяване на нелегалната миграция и трафика на хора.