"Инициативата "Хижа на годината" се случва от доста години вече. Въпросът е, че досега се определяше "Хижа на годината" само измежду хижите, които се стопанисват от БТС. От тази година съвместно със списание "360" решихме да направим много по-мащабна акция за да популяризираме планинския туризъм в България и да се подобри качеството на планинския туризъм у нас." Това каза в предаването "Денят на фокус" по Радио "Фокус" Иван Панкев от Българския туристически съюз и Иван Попов – хижар на хижи "Ловна", "Бонсови поляни" и "Планинец". 

"Гласуването е в 8 различни категории: "Хижа с автомобилен достъп", "Хижа без автомобилен достъп", "Заслон, стопанисван", "Заслон, нестопанисван", тъй като има заслони, които се стопанисват от организации и дружества, но в него няма човек, който да посреща туристи, "Най-добра кухня", "Най-чиста хижа", "Рестарт". Гласуването става на www.huts.360mag.bg и там всеки може да гласува за своите фаворити. Гласуването е отворено до 15 ноември, победителят ще бъде обявен на Дни на предизвикателствата на 3 декември", разказа още за инициативата Иван Панкев.    

"Общо 55 хижи на номинирани за различните категории на инициативата "Хижа на годината", някои от тях в повече от една категории. Номинациите освен от БТС са направени от всички големи организации в планинския туризъм, като "Планини и хора", Български планинарски съюз, Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация ски свободен и екстремен стил, Асоциация за български алтернативен туризъм, Портал за планинско колоездене, Сдружение "Зелени Балкани", "За земята" и телевизионната инициатива "Разказите на хижаря", добави Иван Панкев.

"Любовта към планината и това да се чувствам свободен и щастлив ме предизвика да се занимавам с хижарство. Бях много млад и надъхан когато започвах менажирането на първата си хижа "Ловна“. Това, което заварих, беше доста поизоставена леглова база с общо 40 места в една голяма хижа и 6 бунгала. Имаше една печка на дърва, която не работеше. Но така с ентусиазъм за 6 години успях да оправя доста работи, да вдъхна нов живот на този обект. Тази първа хижа беше едно предизвикателство за мен, да видя, че обичам планината и искам да правя такива неща, и че е добре за мен и за децата ми", това сподели Иван Попов – хижар на хижи "Ловна", "Бонсови поляни" и "Планинец".

За всяка хижа, която се освободи, се обявява конкурс, получават се оферти и след това се избира най-добрата оферта, не говорим само като цена, а по-скоро като визия за развитие и като какво смятат да се подобри по хижата и да се реставрира, защото наистина много от хижите са в не много добро състояние, разказа стъпките за кандидатстване за стопанисване на планинските хижи Иван Панкев: "Някой ако си мисли, че от хиижарство се изкарват много пари – не се изкарват. И не е никак лесно да се поддържат тези обекти, камо ли да се развиват. Така че наемите, които ние искаме са минимални, символични даже бих казал." 

Отношението към хората, вкусът – да са ти вкусни нещата, и чистотата – тези три неща са показателни за това дали една хижа е добра, смята хижарят Иван Попов. "Човек трябва да има отношение към мястото. Сам е много трудно да се справиш. Една хижа ако я стопанисваш добре, можеш да изкараш достатъчно добри пари, че да се издържаш. Не можеш да забогатееш, но можеш да се чувстваш добре и да си изхранваш семейството", сподели още Иван Попов.