Ипотечното кредитиране никога не е било толкова достъпно и привлекателно. Банките дават изключително ниски лихви по ипотечните кредити, така че към момента въпросът "Наем или заем?“ е наистина много актуален. Това каза имотният експерт Иван Горанов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Локацията и качеството на самата сграда, това какви допълнителни бонуси или привилегии предлага самият район – близост до училище, детска градина, болница, добра инфраструктура, метро, комуникационната обезпеченост, влияят върху цената на имотите, обясни Горанов.

В момента имотният пазар е балансиран и не крие големи изненади, отбеляза той. "Докато банките стоят стабилно, няма причина за безпокойство. Банките са стабилни, защото в тях има доверие, спестяванията на физическите лица са повече от 75 милиарда, а на юридическите – 31“, посочи експертът.

Иван Горанов очаква, че с влизането в еврозоната цените на имотите ще се покачат. Той даде за пример страните от еврозоната, в които се наблюдава от 15 до 30% ръст в цените след присъединяването им към еврозоната. "Дори само в последния месец виждам запитвания към България от страни, които са извън Европа, само защото се присъединихме към въздушното Шенгенско пространство. Ако имаме пълен Шенген, мисля, че ще има още по-голям интерес“, смята имотният експерт.

За последните пет години се наблюдава ръст от 30% в цените на имотите в България. Горанов не очаква спад в цените у нас, какъвто се наблюдава в Западна Европа. "Цените в България са много по-ниски от тези в средноевропейските страни. Ако сравните цените с някоя друга европейска столица, ще видите, че България може би е на последно или предпоследно място. Не виждам причина да падат цените към този момент. Търсенето не е престанало, защото все повече млади хора искат да живеят по-качествено“, обясни експертът.

По думите му пазарът на имотите не се повлиява от политическата нестабилност у нас. Инвестицията в имоти се оказва най-сигурната инвестиция за българина.

При наемите се наблюдава сезонност, отбеляза имотният експерт. "Има пик на наемите септември-октомври, когато в София идват студенти и приходящи, а април-май се наблюдава понижаване на интереса, защото хората също сезонно отиват да работя по морето, в чужбина, а студентите излизат във ваканция“, поясни Горанов.

Той отбеляза, че отливът на руските собственици от Българското Черноморие е започнал няколко години преди избухване на войната в Украйна. "Навсякъде имаше изключително много руски купувачи, които във времето поради много фактори започнаха да се оттеглят от нашето Черноморие и да предпочитат Турското. Тези домове се продадоха на българи, които сега предпочитат България за своите ваканции“, обясни Иван Горанов.

В момента цените на ваканционните имоти са приемливи, смята експертът. "В последно време виждам много засилен интерес, особено по Южното Черноморие, около Созопол, надолу към Лозенец, Царево. Тези дестинации стават все по-атрактивни. Тук обаче всичко опира до инфраструктурата. Без да се развива инфраструктурата, без да имаме пътища, магистрали, пречиствателни станции, няма как развиваме нашето Черноморие и туризъм въобще. Трябва да бъдем по-отговорни и наистина да мислим как да насочим инвестиции в туризма, а не само да говорим“, призова Горанов.