От страна на правителството вече се чуват сигнали, че в най-добрия случай решение по темата "Шенген" ще има чак в края на годината. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в Международна конференция "Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство", предаде репортер на "Фокус".  "Т.е. обещанието на правителството на г-н Денков и на г-жа Габриел, че ще има развитие на въпроса през месец октомври вече не стои на дневен ред и при най-големите оптимисти", каза Йотова.

Според нея, Австрия продължава да има своите резерви заради невероятната мигрантска вълна, особено през последните месеци. Това означава, че проблемът не е само в България. Докато този проблем с миграцията не бъде решен на европейско ниво, нито една от страните в Европейския съюз и особено тези от нас, които сме външната граница, няма да имат добри решения, добри резултати.

По думите на Йотова последното служебно правителство е направило една много сериозна дипломатическа офанзива на всички фронтове по темата Шенген.

"И тук специално искам да обърна внимание на работата на бившия вътрешен министър г-н Демерджиев, на министъра на външните работи, на неговия екип, на нашия посланик в Нидерландия. Работеше се много усилно. За съжаление, откакто е редовният кабинет, тази тема излезе от дневния ред извън подчертаването какъв сериозен приоритет. Само с това ние да си говорим какъв приоритет е, това няма да се случи. Аз лично най-добронамерено бих посъветвала да се продължи  амбицията на последния служебен кабинет, имаме вече и сериозен аргумент за това – окончателно падна мониторингът за наблюдение върху България и Румъния. Това беше един от аргументите за най-големите песимисти сред нашите европейски партньори. Така че всичко е в нашия ръце - умела дипломация, настояване, тясна координация с Румъния по този въпрос и разгледана темата в общия геополитически хоризонт, който се подчертава с продължаващата война. Мисля, че България има много аргументи, които би могла да заяви на тази сцена", добави Илияна Йотова.