В Деня на Европа и на победата над нацизма – 9 май, вицепрезидентът Илияна Йотова участва в "Урок по родолюбие – България в Европейския съюз. 17 години по-късно“ в Езикова гимназия "Христо Ботев“ в Кърджали, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Йотова беше в града по повод седмия рожден ден на БНР – Кърджали. В урока се включиха и ученици, представители на училища посланици на Европейския парламент.

Вицепрезидентът разговаря с учениците за уроците от историята 78 години след края на Втората световна война. "Никога повече – това ни завещаха нашите родители, но вече втора година в Европа отново бушува война. Никога не е късно за преговори и трябва да насочим разговора от оръжията към мира“, посочи Йотова.

Мястото на България в Европейския съюз също обсъди вицепрезидентът с учениците. "България винаги е била в центъра на Европа и трябва да имаме това самочувствие. Нуждаем се от добри управленци, чийто глас да се чува в Европейския съюз, които да отстояват българските интереси, а не да са подвластни на чужди влияния. Брюксел не е Олимп, а мястото, където България трябва аргументирано да защитава позициите си и да участва активно във формирането на европейската политика“, изтъкна Илияна Йотова.

"Бъдете горди българи, наследници на славна история, с огромен принос към културното и духовно развитие не само на Европа, а и на света. България е с най-старата държавна традиция в Европа“, обърна се вицепрезидентът към учениците.