Определено показахме колебание относно войната в Украйна. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БНТ.  "За съжаление не виждам кога ще видим края на това насилие в центъра на Европа. Свикването с войната би била най-тежката присъда за днешното общество – българско, европейско, световно. Нашата роля като държава членка на ЕС трябва да бъде по-силна и по-сигурна“.

Инцидентът на границата край Елхово нямаше да бъде възможен, ако бяхме си свършили работата като институции, като държава през последните 10 г., заяви Йотова. "Темата за миграцията е общоевропейски и световен въпрос. Все още съществува Дъблинското споразумение, което е остарял и неработещ документ. Отговорна е страната за мигранти на чиято територия те за първи път стъпват в рамките на ЕС. Т.е. България е отговорна за всичко. Можехме да имаме една по-структурирана политика по отношение на нашите искания. България получава твърде малко пари. Защо е важно това? Важно е заради техниката, заради системата за наблюдение“.

Трябва да се помисли какво да се прави оттук нататък, категорична е Йотова. "За мен всичко минава през разбиването на каналджийските мрежи. Те са от самото начало, те не са създадени в последните дни, седмици или месеци“.

Нестабилността влияе на всичко – както върху обществото, така и върху работата на институциите. "Не е добре, че вече 2 г. живеем в такава нестабилна политическа криза. По молба на много от политическите партии президентът създаде може би най-добрата логистика, за да могат да бъдат проведени достатъчно разговори между парламентарните групи. Стана неставащото през предишни периоди от време – седнаха на една маса, поставиха въпросите и по тях се спори, взимат се решения. Аз съм оптимист за създаване на правителство. Но не ми харесва, че след като много от политическите лидери казват колко е важно това, след това слагат едно "но“, последващо от многоточие“.

Няма случай, в който с най-малкото действие или позиция да не сме работили през тези месеци за това да се структурира максимално устойчиво мнозинство в парламента, допълни Йотова. "Няма как служебният кабинет да бъде със знак за равенство с едно редовно правителство“.