Илиева бе първият гост в "Пари има: Говори министерството на иновациите и растежа“ – новото предаване на министерството с радиоверигата и информационна агенция "Фокус“

Министерството на иновациите и растежа (МИР) започва ново предаване с партньорството на радиоверига и информационна агенция "Фокус“ – "Пари има: Говори министерството на иновациите и растежа“. Чрез него българският бизнес и обществеността ще научават всичко, свързано с кандидатстването по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и по новите програми от структурните фондове на ЕС, администрирани от МИР. Министерството на иновациите е първото, което обяви кандидатстване по мерки от Плана за възстановяване.

"Министерството ще управлява почти 7 млрд. лв.“, каза в ефира първият гост на предаването Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към МИР. ГД ЕФК е Управляващият орган на ОПИК, който отговаря за евросредствата, в т.ч. и по Плана за възстановяване.

"6,5 млрд. лв. от тези 7 млрд. лв. ще бъдат управлявани именно от ГД ЕФК. Те са разпределени в две програми от структурните фондове – Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за 3 млрд. лв. и Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация за над 2 млрд. лв. Останалите два потока от средства са инвестиции по Плана за възстановяване – "Програма за икономическа трансформация“ с бюджет над 1,3 млрд. лв. и "Програма за ускоряване на икономическо възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“ на стойност 118 млн. лв.“, обясни Илияна Илиева. Тя посочи, че по Плана за възстановяване в по-голямата си част средствата са насочени към българските малки и средни предприятия за периода 2021-2027 г.

По думите й, първата обявена в страната процедура по НПВУ, е обявена именно от МИР – "Технологична модернизация“ с бюджет 260 млн. лв. "Амбициите ни са до края на годината да обявим кандидатите, които ще получат финансиране от Плана за възстановяване“, обяви Илиева. Тя уточни, че процедурата е за модернизация и обновление на техническия парк, за нови съоръжения и машини, предимно в производствени предприятия, но не само, като вместо 1200-1300 проектни предложения, са получени двойно повече – 2 537 кандидатствали проекта за над 1 млрд. лв.

За два месеца МИР организира мобилни приемни в 12 области с над 20 областни управители с цел да популяризира кандидатстването по процедурите от НПВУ сред малкия и среден бизнес в страната, както и за новите програми по структурните фондове на ЕС, от които ще се възползват и другите предприятия, университети, научни звена.

Илиева припомни, че в момента тече кандидатстването по втората процедура от НПВУ – за ИКТ решения и киберсигурност на стойност 30,6 млн. лв. Тя е за изработване на сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи, дигитален маркетинг, за киберсигурност и др., като фирмите могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., без никакво съфинансиране от тяхна страна.

"Проведохме много голямо онлайн събитие с над 400 фирми, което продължи около 3 часа. Интересът е наистина огромен. Само в деня на старта на програмата  получихме 200 проекта“, каза още Илиева и напомни, че срокът за кандидатстване е до 16:30 ч. на 19 декември 2022 г.

Главният директор каза още, че до края на годината предстои отварянето на още две програми по Плана за възстановяване – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия за 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. Така само по линия на МИР по Плана ще се инвестират 600 млн. лв. в българските фирми до края на 2022 г.

"С всяка следваща процедура намаляваме административната тежест при кандидатстването, направихме и клипове в социалните мрежи, за да улесним процеса за фирмите още повече“, каза Илияна Илиева.

По отношение на новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 Илиева подчерта, че е била одобрена от Европейската комисия за рекордно кратък срок – от 16 август до 3 октомври. Стойността на програмата е над 3 млрд. лв. и от януари 2023 г. по нея ще може да се кандидатства.

"В Брюксел за одобрение изпратихме и Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ на стойност 2,14 млрд. лв. Тя е първа по рода си за България и ще бъде насочена към финансиране на  дигитализацията на публичния сектор, повишаването на киберсигурността в администрацията, създаването на пространства от данни, отворен достъп до наука и др., както и подкрепа за вече изградените Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност“, каза още Илияна Илиева.

Тя подчерта, че в последните два месеца са осигурени европейски средства в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени за България програми.

Предаването ще се излъчва в ефира на радио "Фокус“ всеки петък от 15:15 ч. и ще разяснява кандидатстването и финансирането по Плана за възстановяване и новите европейски програми.