Всеки един бюджет има приходна и разходна част - трябва да знаем точно с колко допринася туризма за БВП. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Илин Димитров, секретар на Румен Радев по туризъм, образование и култура и бивш министър на туризма.

"По различни данни метологията за БВП в момента е между 7 и 9% пряко и непряко. Чак в 2026 г. се смята, че ще успеем да възстановим тези 10 лелеяни процента, които толкова много ги говорим. За съжаление, тук новините не са добри. Бюджетът, който е внесен в Народното събрание от Министерски съвет е абсолютно същият като миналогодишния и абсолютно същия като по-миналогодишния. Oт 3 години тъпчем на едно място, нямаме абсолютно никаква промяна в бюджета, имайки предвид високата инфлация, поскъпването на услугите. Това означава, че нашия бюджет и покупателната способност, която ние имаме като реклама, като промотиране на България, най-вероятно е спаднала с около 25% за тези три години, а може и с повече. Тоест, ние реално имаме намаление на бюджета ни", обясни Димитров.

Той коментира и бюджетът за туризъм, с който разполагат държавите около нас: "Турция, която приема около 40 милиона туристи на година, разполага с 400 милиона лева бюджет. Една Гърция разполага с малко над 300 милиона бюджет, нашето Министерство на туризма разполага с 17 милиона, близо 18 за реклама, а общият бюджет на министерството ни е в размер на 28 342 000 лева. Това може да си го сметнете - точно 0,02% от БВП. Ние говорим в стотни, не в десети, не в проценти, което за мен е крайно, крайно недостатъчно".

По думите му от Министерството на туризма се "чува" оглушително мълчание по тези теми: "Аз не съм чул досега някой да излезе и да обясни какъв е бюджетът. Не съм чул да се вземе някакво отношение. Виждам, че се пътува по света, обикаля се, това е хубаво, но все пак има и теми, които трябва да бъдат обсъждани в България. И за част от тези дейности, които се извършват може би си имаме и външен министър. Така че министърът на туризма е добре да обясни на сектора, защо ние няма да можем да се рекламираме и да промотираме, защо нашият бюджет е същия. Чуват се много думи ние възстановени ли сме, не сме ли възстановени?", добави бившият министър на туризма.

Той отбеляза, че всеки 10-ти човек в Европа е зает в сектор туризъм: "България не прави изключение, през 2019 г., преди COVID сме имали малко над 200 000 пряко заети в сектора, в момента те с около 166 000, т.е. заетите продължават да са 20% или които произвеждат под нивата на 2019 г. Да, нощувките се възстановяват, да цените растат, нормални инфлационни процеси има, но секторът не ни е възстановен. Тоест, той има нужда от повече средства за реклама, от по-интелигентна реклама. Правят се опити, бих казал, в това направление, дано да се получат от министерството, но това са крайно недостатъчни средства".