Трябва да бъде направена Агенция към Министерски съвет или към друга институция, която да координира всички действия на отделните министерствата и да следи как промотираме България, в това число рекламни клипове, изложения, как посрещаме гости-туристи. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Илин Димитров, секретар на президента по туризъм, образование и култура.

Той отбеляза, че има ред въпроси, които засягат бранд България: "С какво извозваме туристите ни, зелени ли сме, на летищата ни какво е показано, какви са рекламите, как изглеждат входните ни точки - КПП-та. Нашата задача беше да направим една дигитална карта и QR код, където докато чакате да видите в България какво се случва. Автогарите, жп гарите, морските ни гари, всички входни точки трябва да се прегледат", отбеляза Димитров.

Той допълни, че е много важна и направата на бранд бук, където да бъде посочено къде рекламираме и къде не рекламираме: "Трябва да направим за страната ни бранд бук. Давам ви пример с Турция, половината им бранд бук е какво да не правят, това също е много важно. Кои теми трябва да се повдигнат, какви са протоколните подаръци, би било хубаво да имаме български вина, с етикети със съкровищата ни, какви послания се отправят. Всичко това комбинирано с усилията на всички министерства на Република България може да се получи един прекрасен продукт. Но техните действия трябва да бъдат съгласувани с един орган, който да поеме тази функция, дали ще е Агенция, дали ще е министерство, няма такова голямо значение. Ако е Агенция към Министерски съвет, може би ще стои по-добре, като ще се съобразяват повече с нея", смята бившият министър на туризма.

Според Илин Димитров няма как да стане без съгласуване и само със задружни усилия можем да придвижим този въпрос напред.