Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк днес бе гост-лектор във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий“, където пред студенти и преподаватели изнесе лекция на тема "Quo Vadis, Europa?“ (в превод – Къде отиваш, Европа?), съобщиха от пресцентъра на евродепутата.

Кючюк постави акцент върху бъдещето на Европа и позиционирането на България в ЕС.

"Пасивността на страна ни е хроничен проблем, който съществува при позиционирането на България в ЕС. Решенията се вземат, формално ние имаме право на влияние на тези решения, но относителната тежест на България не е голяма. Всеки, който иска да преговаря търси партньор, който няма да е служебен, а редовен. Няма да бъде премиер за 3 месеца, а с хоризонт 4 години, защото политика не се изгражда за няколко седмици, а с дългосрочни цели. Политическата нестабилност в България е основната причина за това, че в момента се намираме в периферията на Съюза. ЕС не може да реши всичките ни проблеми, ако ние като държава сме пасивни.“, заяви Кючюк пред студентите.

Кючюк бе категоричен, че идеята за диктата, а именно, че ЕС налага дневния ред на България е абсолютно невярна. По думите му ЕС дава хоризонти и възможности за развитие и се опитва да функционира колективно като едно семейство.

В заключителната част на лекцията Кючюк посъветва студентите да се стремят към успеха, което неминуемо изисква много труд и постоянство.

Малко по-рано днес евродепутатът отличи Великотърновския университет с награда "Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност. Така висшето училище във Велико Търново стана първият университет, отличен с наградата.