Все още има държави, които не са убедени, че България трябва да бъде приета в Шенген. Това каза съпрезидентът на партия "Алианс на либералите и демократите за Европа" Илхан Кючюк обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

"Визирам няколко държави, които все още трябва да получат допълнителни аргументи, че влизането ни в Шенген е важно от гледна точка на сигурността на ЕС и интеграцията на някои страни. Виждаме до голяма несвършена работа, защото ЕК многократно е заявявала своята позиция, ЕП прие политическа позиция под формата на резолюция, която показва, че България и Румъния заслужават по редица причини да бъдат част от Шенген. Убежденията трябва да бъдат в посока на Съвета", коментира той.

Кючюк добави, че политическата ситуация в България и нестабилността не помагат за приемането ни в Шенген. По думите му освен разнопосочно говорене, трябва да има и ясно послание, подплатено с конкретни действия.

"Този мигрантски натиск, който идва от страна на Турция, не е неизбежно свързан с войната в Украйна. ЕС направи важното да приеме редица законодателни актове за решаването на една потенциална мигрантска криза. Проблемът остава и той ще бъде проблем на 21 век. Голям е броят на хората, които са вече на територията на ЕС. Те са разселени от Украйна. Европа ще бъде желана дестинация заради характера на войните, които се водят и заради това, което предлага. Европа трябва да бъде подготвена за това, а има и необходимост от работна ръка. Има какво още да бъде направено допълнително от ЕС, за да бъде осигурена сигурността на границите на Съюза. От друга страна, да се даде възможност на тези хора, които искат да работят легално, да намерят достатъчно ясна перспектива за себе си и семействата си", поясни той.

Според него все по-малко хора в Брюксел се интересуват от политическата криза в България, защото се видяло, че всички опити на Брюксел да поощри България да тръгне много по-активно към процес на реформа, не са успели. Кючюк смята, че няма как да бъде решена нито една криза, ако няма общо политическо решение. Илхан Кючюк подчерта, че трябва да се разбере, че Европа се управлява коалиционно.

Цоня СЪБЧЕВА