Политизират се нещата и се премества целият разговор в посока дали ще фалираме, дали ще обеднеем, какво ще стане с цената на една или друга стока. Всъщност забравихме по-важното, че в крайна сметка еврозоната е своеобразен клуб. В него влизат страни, в които условията са адекватни и изпълняват всички критерии, които са заложени в Договора за функциониране на ЕС. Това каза за "Човекът на фокус" по Радио "Фокус" икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

На въпрос дали България е готова за смяна на валутата, отговорът беше "формално не", тъй като в момента няма актуален конвергентен доклад доколко изпълняваме критериите за присъединяване.

"Има много неща, които да ни притесняват в управлението на българската икономика и опитът от последните 20 години показа, че доста страни и в еврозоната направиха много грешки и платиха солена цена за тези грешки", посочи икономистът и даде пример с Гърция.

"Много пъти съм казвал същественият проблем на този дебат е, че се използват понякога несвързани с темата твърдения, изказвания, които провокират емоционална реакция", заяви Богданов на въпрос какви са основните неверни твърдения около еврозоната.

Живко Кръстев