Имотите у нас поскъпват заради глупостта на българина. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев. Той уточни, че в България има любители на покупката на апартаменти: "Имаме и в парламента хора с по 20-30 апартамента. Интересно в кой апартамент живеят или бягат от един от друг, не мога да си го обясня", добави той.

По думите му в София има над 30% необитаеми апартаменти, които не са плащали ток, вода и нямат никакво потребление: "Това показва, че хората вярват повече на реалната икономика, на това, което могат да го покрият по някакъв начин, отколкото да си държат парите в банка. И това е достатъчно ясно, защото, който и да си държи парите – 100 лева или 100 000 лева в банка, те изгарят. Вместо да печелят вложителите, тъй като те са дали, те са направили услуга на банките и би било редно по депозитите да им плащат поне 2% годишно, банките са разтворили, разпасали са се и печелят неимоверно, увеличавайки таксите".

Според проф. Дуранкев за най-голямо съжаление банкиите и голяма част от другите чужди компании в България изнасят печалбите в чужбина. "Но това е от неразумния български преход, който впрочем беше препоръчан и отвън. Така че няма какво, трябва помъдряване на Европейския съюз, което не личи, че се случва в момента. И второто нещо – българската политическа класа трябва да се обърне повече към проблемите на българските граждани, отколкото да бъдат "йес-мени“, гледайки навън", коментира още икономистът.