Никаква енергийна криза не е приключила. Аргументът "не измръзнахме без газ тази зима“ е инфантилен, несериозен и смешен – няма да чуете нито един подготвен специалист да го твърди. Това твърди икономистът и енергиен експерт Борислав Боев, видя "Фокус".

Един от най-силните сигнали за наличието на индустриална рецесия в Европа е разрушаването на търсенето на електроенергия от страна на индустрията през 2023 г. Тази тенденция започна още през 2022 г., когато индустриалното търсене на електроенергия намаля с 5,8% на годишна база, а през 2023 г. данните показват спад от 6%. Това гласи докладът на Международната агенция по енергетика (МАЕ – IEA), озаглавен Electricity 2024: "Analysis and forecast to 2026“, коментира още експертът.

"Най-лошото е, че ценовите шокове на електроенергийните пазари в цяла Европа са непрестанни и това се настани трайно в очакванията на предприятията. Особено пострадали от високите цени на електроенергията през 2022-2023 г. са традиционно енергоинтензивната тежка индустрия – химическата и металургичната. Не трябва да пропускаме и негативните ефекти върху малките и средни предприятия, защото високите цени на енергоресурсите оказват влияние по две направления – върху вече съществуващите МСП и върху инициативите на предприемачите за стартиране на нови производствени линии.

Красноречив пример в тази посока е следния. Представете си, че сте току-що завършил специалността "икономика на индустрията“ и имате някаква идея да развиете малък или среден бизнес с производствен характер. Ако по някакъв начин (по чудо) успеете да си уредите финансирането, особено в контекста на бруталните и ненужни ESG критерии, да преминете през цялата бюрократично-административна бумащина, и в крайна сметка си купите машини, сгради, съоръжения и започнете работа, вие още при изготвянето на първата производствена програма ще се видите в чудо. В тези условия мениджмънта на което и да е предприятие буквално не може да предвиди никакви точни производствени обеми, нито по адекватен начин да калкулира производствената, оттам и пълната себестойност на продукцията си. Без производствена програма едно индустриално предприятие не може да функционира конкурентно.

Още по-лошото е, че в краткосрочен план няма и какво да се направи. Ако очаквате администрацията да ви помогне – няма да стане. Най-вероятно е действително да ви помогнат, но да затворите, чрез още повече административна тежест и още повече данъци. Ако очаквате администрацията да направи така, че да имате достъп до енергоресурси на конкурентни цени – успех, ще се сблъскате с геополитическата конюнктура на непрестанни войни и унищожени вериги на доставките, градени с десетилетия", пише още Боев.