С остра позиция по кауса за Александър Морфов, уволнения главен режисьор на Народния театър, излезе Игор Марковски -  български журналист, актьор и общественик. 

"Фокус" публикува позицията му, изразена на личната му страница във "Facebook":

"Световноизвестният директор на НТ уволни лицето Александър Морфов. Последният е роден в Ямбол на 9 Ноември 1960, завършил е ВИТИЗ "Кр. Сарафов", режисура за куклен театър при Юлия Огнянова (1990) и кинорежисура при Георги Дюлгеров (1994). 

Носител на над 30 наши и международни награди, Доктор хонорис кауза на Университета по аудио-визуални изкуства ESRA, както и на орден "Кирил и Методий" (първа степен) за "изключителни заслуги към Република България в областта на културата и изкуството“.

Не съм наясно дали (административно) М-во на К може да анулира този велик акт и (кога ли най-сетне) да излезе с ясна и категорична позиция, или отново ще опрем до фабриката за локуми и шербет.

...

Едно е ясно - и други (знакови) лица ще си тръгнат.

Таквоз позорище не е имало отдавна...

Ама и нов Иван Шишманов си нямаме даже...

Уволнението е за "уронване престижа на директора и театъра" - така пишат медиите. Директорът има престиж като човек, а не като директор, защото представлява културна институция, но явно не е човек, защото става дума за престижа на директора! Ама че объркване настана..."