Председателстващият парламента Вежди Рашидов прикани парламентарните групи да направят своите предложения за председател на Народното събрание, съобщи репортер на Агенция "Фокус".

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС номинира Росен Желязков. Тя заяви, че това вероятно ще бъде последният опит да се търси в пряк двубой избор на нов председател.

Андрей Гюров от ПП съобщи, че те няма да издигнат свой кандидат.

Цончо Ганев от "Възрадане“ номинира съпартиеца си Петър Петров.

Хамид Хамид от ДПС издигна кандидатурата на Йордан Цонев.

Корнелия Нинова от БСП препотвърди номинацията на Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

Първата гласувана кандидатура беше тази на Йордан Цонев. За бяха 99, против 96, а 43 се въздържаха. Така предложението не беше прието.

Втората гласувана кандидатура беше тази на Кристиан Вигенин. За бяха 30, против 46, а 162 се въздържаха. Така предложението не беше прието.

Третата гласувана кандидатура - тази на Петър Петров. За бяха 27, против 97, а 114 се въздържаха.

"Уважаеми колеги, имате една последна възможност да изберете председател на парламента, тъй като малко се поуморих“, обърна се Вежди Рашидов, който се обърка, че се гласува балотаж.

Десислава Атанасова му припомни, че остава да се гласува кандидатурата на Росен Желязков и чак тогава да се отиде евентуално на балотаж.

Пристъпи се към гласуването и на кандидатурата на Росен Желязков. За бяха 102, против 97, а 39 се въздържаха. Така предложението не се прие и се наложи балотаж. Там отидоха Росен Желязков и Йордан Цонев.

На балотажа - за Йордан Цонев гласуваха 35 депутати, 95 бяха против и 43 се въздържаха.

За Росен Желязков гласуваха 102 депутата, 97 против, а 39 се въздържаха.

"Този спектакъл продължава от вчера. Давам почивка един час, тъй като е последен шанс“, заяви Рашидов и пусна депутатите в почивка.