Вдъхновение за карикатурите намирам в себе си и в децата. Това каза художничката и майка на 3 деца, Неда Малчева, в предаването "Животът на фокус" за "Фокус". Неда е известна със своите илюстрации за детски книжки, със стикерите си за кола, но най-вече със своята фейсбук страница за карикатури, описващи по хумористичен начин живота на една майка.

От думите на художничката разбираме, че вдъхновение за карикатури получава, оглеждайки се в самата себе си и в децата си.

"Започнах със себе си. На практика използвам собствения си образ, собствените си деца. В един момент тези герои се превърнаха като едни говорители. Защото аз се опитвам да обобщя един събирателен образ на българската майка. Не винаги всичко, което нарисувам е случка от живота ми. Даже една последна породи много сериозна дискусия" , коментира художничката.

Тя споделя, че карикатурите и са ориентирани главно към родители, но и хора без деца също намират забавление в тях.

За това как изобщо е започнала да се занимава с карикатурите във фейсбук Неда смята, че голяма роля е изиграла нейната свенливост.

"Страницата ми във фейсбук фигурира от 12 години. В началото нямаше нищо общо с майчинството. Аз по принцип съм и по-свенлив човек, трудно мога да изкажа мнение, затова планът ми беше да говоря само с картинка , с рисунка. Така започнах постепенно да се отпускам", коментира още тя.