“Надявам се разумът да надделее и да се състави правителство. Едни шести избори подред нищо няма да променят. Накрая на хората ще им омръзне и вече никой да не излиза да гласува, което ще е пагубно за парламентарната демокрация и ще налее в пропагандата за президентска република и за едноличен режим." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група “БСП за България" Христо Проданов в ефира на NOVA, съобщават от пресцентъра на партията.

“Ако третият мандат дойде при нас, отново ще направим всичко възможно, така че да се постигне политически споразумение. Дали ще успеем, това не е въпрос само до нас, а и до всички други участници в преговорите. Ако го даде на някой друг, ще се явим на преговори и ще бъдем конструктивни", коментира още той.

Проданов посочи, че позицията на БСП за първите два мандата е ясна - мандат на ГЕРБ няма да бъде подкрепен от левицата, а ако бъдат поканени на разговори от “Продължаваме промяната" в рамките на втория мандат, социалистите ще се отзоват и ще проведат разговор по политики.

“Още в предишния парламент бяхме против изпращането на оръжие за Украйна. По този въпрос компромис не можем да направим. Няма как да подкрепим наливане на масло в огъня на войната", каза депутатът от “БСП за България" във връзка с гласуваното решение за предоставяне на военна помощ на Украйна.

По неговите думи актът на даване на оръжие е акт на враждебност и е на отдалечаване от сядането на масата за преговори.

Христо Проданов подчерта, че машинното гласуване не е отменено и че БСП се е борила за него. “Ние направихме компромис с връщането на възможността да се гласува с хартия. Надяваме се тези, които гласуват с машина, да продължат да гласуват машинно, но тези, които се притесняват по една или друга причина, все пак и те да могат да отидат да гласуват", обясни той.