Основната идея на бизнес наградите на списание Forbes е да насочва светлината към положителните примери за компании, повечето от които имат генезис в България и развиват успешен бизнес, независимо от икономическите обстоятелства. Това каза редакторът на списание Forbes България Христо Петров в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Членовете на журито са хора от бизнеса с разнообразни профили, което осигурява широк поглед и оценка върху кандидатурите, посочи той. "Имаме примерно собственици на големи бизнеси, които продават по цял свят, като например Огнян Донев, който е собственик на "Софарма“. Имаме експерти, които имат много добър опит в макроикономиката, имат поглед върху различните индустрии, като Лъчезар Богданов. Имаме хора с огромен опит в работата със служители в сферата на HR, като Мария Шишкова“, обясни Петров.  

Първото издание на конкурса е през далечната 2011 г., като до този момент не е имало конкурс, който да отличава компаниите по предприемаческо мислене, разказа редакторът на списание Forbes България. "Това ни беше основната идея – да награждаваме не само успехите, измерени по формални показатели, като например приходи или брой служители, но също и по начина, по който разсъждават техните собственици и мениджъри“, подчерта Петров.  

Категориите в тазгодишните награди обхващат различни сектори на икономиката – услуги, финанси, производство. Наградата "Компания на годината“ пък се връчва на компанията, събрала най-високи оценки от журито, без значение от категорията. "Имаме и категория за стартъпи, които тепърва започват, но имат най-голям потенциал да мащабират бизнеса си, да го изкарат извън България. Стараем се да обхванем максимален калейдоскоп, възможно най-много фирми, сектори и компании“, обясни Петров.  

Най-оспорваната е била категорията "Работодател на годината“, където е имало много силно представителство на компании от ІТ сектора. "За мен това е много интересно, защото показва огромния проблем с дефицита на кадри, за който сигнализират и от самия ІТ сектор. Там от години се говори за дефицит на десетки хиляди служители. Компаниите с всякакви средства се опитват да се промотират като добри работодатели, включително и като печелят отличия“, коментира Петров. 

По думите му България генерира все повече компании с потенциал да оперират на световния пазар. "Всяка година в наградите има примери за такива компании. Компанията, която си тръгна с най-много статуетки тази година, е компания, която е в топ 10 на най-големите играчи в света в нейния сектор. Говорим за компания, която според последните проучвания има по-добър пазарен дял от "Гугъл“ и от "Майкрософт“, даде пример той.