В рамките на дискусия се очертават доста несъгласия. България ще има съд, който ще бъде в пълна степен независим, и ще има прокуратура, която ще бъде отчетна. Това каза Христо Иванов пред журналисти в парламента след приемане на първото четене на промените в Конституцията, предаде репортер на "Фокус".

"Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Много е важно да подчертая това. Те са необходима рамка. Ние след това ще трябва да променим Закона за съдебната власт. След което ще бъдат избрани новите състави на съоветните органи по съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми и ние ще проследим как действат", каза още той.

"Всичко зависи от коснтитуционната промяна като база. Ние видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени, иска да чуе рационални критики и ще работи за промяна", посочи той.

Относно казуса с Бойко Рашков и неговата позиция против някои промени в Основния закон Иванов бе категоричен, че ще продължат да разговарят с него. "Ние сме демократична организация", посочи той

"Идеята за удвояване на мандатите да отпадне. Към момента 7 години мандат за председателите на ВКС и ВАС и 5 години за главния прокурор", каза Иванов.

Според Кирил Петков днес е била основна стъпка в посока "промяната", за която се говори в последните две години. "Това, което иска да кажа на всички българи, е, че всъщност тази Конституция, която имаме до този момент в сегашната си форма, мисля, че никой от нас не е доволен за нивото на справедливост в нашето общество", допълни Петков.

По думите му това, че се правят тези промени, е наистина реална стъпка напред, за да има промяна в основните взаимовръзки в обществото.

"Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост", каза още Петков. 

"Това, което се случи с разследването на главния прокурор, например. Преди година и половина беше подобно тип интервю, говорейки само теоретично, как това се промени, но ето вече виждаме и във вашите медии, как има един съдя, който наистина гледа дела и разследва главния прокурор. Надяваме се, че с Конституцията ще стане точно по същия начин. Може да не се видят в първия месец, втория месец реалните промени, но в следващите няколко години цялото ни общество би трябвало да започне да работи по по-различен начин, по-прозрачен начин, с по-голяма справедливост", заяви той.