“Демократична България" е готова да поеме отговорността да излъчи кабинет, който може да реши пет национални задачи. Той ще бъде технически и няма да разреши политическите разделения, а ще извади пред скоби националния интерес. Това обяви в сутрешния блок на bTV съпредседателят на ДБ Христо Иванов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Иванов подчерта, че петте национални задачи практически завършват архитектурата на мечтата за европейска България: влизането в Шенген и в Еврозоната, извършването на съдебната реформа, изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизацията на армията. И предупреди, че ако отидем на избори, поставяме под съмнение решаването на тези задачи, особено членството в Еврозоната.

“Ние можем да изиграем ролята на моста. Не говорим за коалиране, коалиция означава съвместно управление. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесаме един друг, ще покажем дали можем да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези големи национални задачи", каза Христо Иванов.

Той обяви готовността на ДБ да застане в средата на това бойно поле, каквото е българската политика и където всеки замеря другия с какво ли не и да заеме ролята на посредника. По думите му, съдбата на посредника е, ако не успее, всички да кажат - ти не успя, ако успее - всички да кажат - ние успяхме. “Няма да търсим подкрепа от никого, това не е съгласие за състав на кабинет и за съвместно управление, говорим от името на императива да има правителство за постигане на националните задачи", категоричен е Иванов. Но напомни, че първо трябва да стане ясно на кого президентът ще даде мандата.

Иванов заяви по повод номинацията му от Бойко Борисов да е премиер, че това е политическа интрига, защото лидерът на ГЕРБ много добре е знаел за отдавна обявената позиция на ДБ за правителство без политически лидери. Според него тази реакция е по формулата за “отстрелване" на политик от друга партия. И е израз на уплахата на ГЕРБ, че няма да отидем на избори, каквито те искат, и че най-сетне ще трябва да отговорят ясно с “да" или “не" на въпроса за конституционната реформа на прокуратурата. “Без конституционна реформа на прокуратурата няма да има наше управление. Става дума за рестартиране на управлението на прокуратурата, а не за някаква мимикрия.

Показали сме своята сериозност да водим диалог, но да не позволяваме компромис с важните задачи", категоричен е съпредседателят на ДБ.

Той описа техническото правителство с третия мандат като съставено от хора, на които може да се има политическо доверие и които могат да свършат работата. “По-малкият въпрос е дали ще се намерят 121 души в парламента в деня Х, по-важният е как ще работи после той в деня Y. Ако не можем да направим

това усилие, направо да кажем на избирателите - ние сме несъстоятелни", каза Иванов от името на парламентарно представените формации.

Лидерът на парламентарната група на ДБ подчерта още, че моделът на политическа декларация с управленски приоритети, която предложи “Продължаваме промяната" при втория мандат, е достатъчен инструмент така да се подходи и с третия. Той обяви готовността на формацията си да води конструктивен разговор и с БСП, ако тя получи третия мандат, но отново подчерта, че не може да има отстъпление от ключови приоритети