Ние видяхме с каква лекота по време на управление на служебния кабинет на Радев Путин пропагандно забърка България със сюжета около Кримския мост.Това каза в ефира на БНТ Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България“. "Това е резултат от нашата наведена позиция, категоричен е Иванов. "Нашият национален интерес е да гарантираме своята сигурност през съюзите, които сме избрали. България не може да си позволи да се крие в храстите, защото тогава господарят на Кремъл се насочва към слабото звено“, смята Иванов.

"Да каниш посланика на страна, която в този момент бомбардира мирни хора, е нелепо. Трябва да се движим по европейските стандарти, които гарантират нашата сигурност“, подчерта той. "Господарят на Кремъл ни смята за слабо звено и затова се насочва към нас“, добави Иванов.

"Ние заявихме три много ясни условия преди изборите – първото условие е свързано с ясно отношение по агресията на Кремъл към ревизия на международния ред в Източна Европа, което пряко засяга България“, заяви Иванов. "Втора тема – съдебната реформа. Ние настояваме за дълбока конституционна реформа на ВСС, на статута на главния прокурор, така че българската прокуратура да може да започне на чисто, всички да бъдат неутрални. Трето – бюджетна и финансова политика, която да не подлага под риск присъединяването ни към еврозоната“.

"Да, ГЕРБ са първа политическа сила, но няма достатъчно, за да управлява. Ние не сме били безкритични към предишното управление. Гласът на тези 600 000 избирателя трябва да се уважи, но има една голяма част хора, която не желае ГЕРБ да се върне на власт. Корупционният модел разцъфтя по време на управлението на ГЕРБ. Живеем в такъв сложен момент. Българската политическа система минава през етап, в който няма да има еднолично управление. Това е волята на българския избирател“, подчерта съпредседателят на Демократична България.

"Изборите са единствената процедура, която ни връща към реалността. Безотговорно е да отидем отново на избори. Възможност обективно съществува. Това зависи от втората политическа сила. Ако те потърсят нашата подкрепа, ние ще им я дадем. Ако направим дълбоката реформа в институциите, възможност има. Всичко зависи от мандатоносителя“, каза още Иванов.