"Винаги говорим за учебното съдържание, за учебниците, но каква е основната ни цел? Накъде сме се запътили и къде отиваме най-основният въпрос според мене, който не намира и отговори и сега. Говорим за един или за много, говорим за промяна на учебното съдържание, но важният въпрос, който за мен трябва да се постави, и аз винаги съм го поставял, е: какво очакваме от тези хора, които след само един известен период от време ще бъдат вече подготвени и ще бъдат излезли от образователната система в един или друг етап? Искаме децата да знаят всичко, а това не е реално". Такава позиция изрази в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Христо Господинов, преподавател в Американо-Английската Академия в София.

"Искаме нашите деца да могат всичко, да знаят всичко, и някак си ми се струва, че не си даваме сметка, че всъщност вече не живеем във време, в което това е реално. Защото учебното съдържание, учебниците в голяма част от предметите всъщност не рефлектират на съвремието, а по-скоро това е една инерция, която е набрала, поне на мен така ми изглежда, която е набрала инерция още от може би края на 80-те и началото на 90-те години, която продължава и днес. За съжаление обаче, днешните реалности в съвременния свят доста често и доста бързо се променят", каза Господинов.

"Когато ти инвестираш в капитала, наречен "Образование", инвестираш за своето бъдеще, което сигурно е клише, сигурно сума ти хора са се изредили при вас да го кажат това нещо, но то е толкова вярно. Защото в крайна сметка ние виждаме, че  голяма част от държавите, които са световни играчи, именно това е основната им цел. Примери колкото искате: от Япония, през Китай и стигнем до Финландия, последната членка на НАТО, която се присъдени, защото това са едни от моделите, които най-често, примерно японският модел, финландският модел, ако искате системата на образование във Великобритания, прескачаме от изток на запад, за да покажем, че тези образователни системи отдавна са отговорили на този въпрос: какво очаква те и какво искат да видят в бъдещето в своята държава", допълни Господинов.

По думите му, реформа в образованието всъщност не се случва: "Когато говорим за реформа в образованието, често пъти нека да ви кажа, че тя може би не се случва, защото е вярна истината, че тя дивидент на следващите избори няма да доведе, тя ще доведе дивидент години след това, и в годините напред. И ето го нашето късогледство, тъй като ние сме затворени в тази рамка, че трябва да спечелим следващите избори. А изборите се печелят от кратковременни неща, които могат да се случат и хората да ги видят. Само че затворени в тази рамка, ние изпускаме голямото. А голямото е, че голяма част от нашите деца или младежи, се насочват да учат вече в други учебни заведения, които са извън България, и най-вероятно, със съжаление го казвам, те едва ли ще се завърнат, голяма част от тях, хайде, но винаги с надежда, че може би ще се завърнат".

Цоня СЪБЧЕВА