Поради голямата политическа динамика не остава време да се седне и внимателно да се анализира и обсъди ситуацията и положението с пенсионно осигурителната система в България. Това коментира Христина Христова, министър на труда и социалната политика в правителството на Симеон Сакскобургготски, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" . Тя подчерта, че само преди един месец беше второто преизчисляване на пенсиите от 1ви октомври и се увеличиха разходите в бюджета с актуализацията на бюджет 2022г. от 10 милиарда на 19 милиарда.

"Трябва да се държи сметка на разходите", категорична е Христова.

Според нея винаги е възможно да се преиндексират заплатите съобразно минималната работна заплата. Тя определя минималната работна заплата като "буфер" на всички останали заплати.

"Поради спецификата на социално - икономическото развитие на регионите в нашата страна, ние си имаме допълнително усложнение около минималната работна заплата", отбеляза бившият министър на труда и социалната политика.

По думите й нашата страна има големи регионални и социално - икономически различия.

"Толкова години не се постигна консенсус нито между държавата и социалните партньори, нито между самите социални партньори в социалния диалог, който е много важен", каза тя и изрази мнение, че според нея социалните партньори трябва да седнат и да договарят минимални работни заплати по икономически дейности, защото има някои браншове, в които е по - ниско равнището на възнагражденията и е проблем минималната работна заплата да се даде. 

Христова заключи, че имаме проблем около договарянето на минималната работна заплата и социалния диалог свързан с нея.

Цоня СЪБЧЕВА