Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моят заместник  бе сигнал към мен – да се замисля за темповете на работа си. Това каза здравният министър проф. Христо Хинков в ефира на bTV.

Причина за тълкуването на думите му беше решението на премиера Денков да уволни заместник-министър Бойко Пенков.  

"Имам свободата да посоча един-двама заместник-министри, а останалите били прерогатив на премиера. Проф. Илко Гетов е назначен още в самото начало при формирането на екипа. Аз работя добре с него и той би трябвало да поеме една голяма част от отговорите за реекспорта на лекарства и недостига на медикаменти. Един човек, който аз заварих беше главният секретар и аз го освободих, защото не бях доволен от работата му – хаотична и неорганизирана", категоричен бе той.

Имам доверие на премиера, а той ми е споделял, че има доверие в мен. Лоялен съм към това правителство. Аз също вярвам в неговите решения, каза още здравният министър.

"Очевидно бившият здравен министър проф. Асена Сербезова участва в тази игра с реекспорта. Това казах преди няколко дни. Тя е променила формулата за този реекспорт от 100 на 65%. Тя казва, че това нещо е съобразено със закона, в който е записано, че тази формула е 65% още от 2017 г.“.

Логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Законът е писан по времето на ГЕРБ. Общественият интерес тук е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС, обясни той.

"Думата фармамафия или мафия е доста описателна. За да се използва тази дума трябва да се помисли защо се налага да се използва такова понятие. Ако изчезне едно лекарство, което е много важно за хронично заболяване, за определен период от време, това променя лечението. Това в екстремния му вариант може да се нарече убийство от разстояние, защото изчезването му по някакви причини, включително по нерегламентиран ред е престъпление", каза Хинков.

От доклада на ДАНС не става ясно за всички причини защо изчезват лекарства, те са комплексни, но не са свързани само с реекспорта, добави здравният министър. 

Според него други причини за липсата на лекарства могат да са свързани с цената и с търговския интерес. "България е малък пазар и ние не можем да привлечем големите компании с тези ниски цени, които потискаме", каза Хинков.

Здравният министър подчерта, че другата седмица ще получи окончателно проверката на прокуратурата за "Майчин дом".