Ако имотният пазар се спука, това означава криза. Един проект с добра локация вероятно няма да поевтинее. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян – банкер и финансист.

"Оскъпяването на кредитите се наблюдава много плавно. Няма да има рязък шок. Човек трябва да вземе такъв кредит, че да е поносим за него и в добри и в лоши дни. Трябва да има буфери – спестявания. Има и договори, базирани на лихвата по депозит – т.е. банките, преди да започнат да вдигат лихвите по кредити, трябва да вдигнат лихвите по депозит", обясни още финансистът по повод публикувания вчера от БНБ доклад за нивото на външния дълг.

Финансистът е на мнението, че инфлацията в страната ни е по - висока от тази в Европа, като така обяснява и ръста на цените.

"Инфлацията в България е малко по-висока отколкото в Европа, наличието на картели, фундаменталния проблем с грешните енергийни стратегии на Европа – там има проблем, който би трябвало да бъде решен", обясни той.

Като съвет повече спестявания, той споменава златото, като най-добър инструмент за дългосрочна инвестиция, съобщиха от NOVA.

"Ако не ви се рискува, човек може да си изхарчи парите или да изчака лихвите да станат малко по-високи и да получи доход, запазвайки защитата до 100 000 евро", добави финансистът.