HR експертът Георги Първанов съобщи в кои български градове заплащането е най-добро, а безработицата най-ниска в предаването "Денят на фокус" по "Фокус".

"Има доста голяма разлика в заплатите между столицата и другите градове в България. Това е факт. Средната заплата в страната доближава 1900 лв. Като в София тя е 2500 лв. Факт е, че има огромна разлика в другия край на класацията в градове като Добрич, Търговище, Видин, Монтана, които изостават значително по отношение на изплащането. Рекордьор през последните години, ако искате да живеете в по-малко населено място с най-високите средни заплати, това е Челопеч с 3000 лв. средна заплата. Там има няколко големи производствени добивни компании", обясни той.

По думите му бизнес областите с най-високи заплати са добивната индустрия, финанси, енергетика и IT. Първанов добави, че след София, която води по нива на заплащане и най-ниска безработица, Пловдив е с доста малка разлика и все повече навакса, но в последните години се развиват много добре градове като Русе, Стара Загора, Бургас, Габрово и Варна, както и едни по-малки градове като Казанлък, Севлиево, Троян и Сандански.

"в последните години огромен е недостигът на нискоквалифицирани кадри. Факт е, че има случаи, където определени труднонамираеми позиции в трудни райони могат да бъдат недалеч като нива за заплащане от средните експертни позиции, при които се изисква висше образование. Добрата новина е, че само 2% от безработните са хора с висше образование. Тоест образованието се цени и то дава много по-добри шансове за реализация", подчерта той.

Според него цените при нас, както в магазините, така и в заведенията за хранене, са много по-високи или равни със страни, където доходите значително надвишават българските.