Министерският съвет ще приеме доклад за състоянието на администрацията у нас през 2022. В началото на заседанието премиерът Гълъб Донев коментира, че в сегашната ситуация на администрацията остава основният фактор на стабилност.

"Администрацията често се използва от политиците като оправдание на собствените им неуспехи. При ясно показани измерими цели, обаче, българската администрация е в състояние да изпълни своите задачи и да докаже експертизата си. Реформите в администрацията са сред предпоставките за приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", припомни Донев.

Премиерът пожела "На добър час!" на новия външен министър Иван Кондов, за когото това е първо заседание на Министерски съвет.

"Девет месеца по-късно политическата ситуация в страната е такава, че вниманието продължава да бъде насочено към съставяне на правителство. Ако отклоним поглед за кратко от имената на кандидатите за министри, ще видим хората в администрацията, които също така са служители на администрацията", каза премиерът Донев.

"Бързо беше забравено, че същата тази администрация през 2018 г тази администрация преведе българското председателство на ЕС. Тогава неизвестни на обществото хора водеха десетки формати на съюза и получиха признание от ЕК и други държави членки за високия си професионализъм. Това беше доказателство, че при ясни цели българската администрация е в състояние да изпълни предназначението си и да докаже своята висока експертиза", допълни Гълъб Донев.