Ще предложим на Народното събрание цената за отопление на газ, ТЕЦ или електричество да бъде еднаква за гражданите. Това каза пред bTV служебният министър-председател Гълъб Донев.

"За двете тарифи за ел. енергия - това беше един далечен първоначален вариант, по който се правеха сметки как да бъдат намалени цените. В момента това, което се работи и това, което ще предложим на Народното събрание е да направим така, че бизнесът и гражданите, специално за гражданите – да имат еднакви разходи – дали ще се отопляват на ел. енергия, дали на газ, дали през ТЕЦ, така че да не се чудят към кой енергоизточник да преминават, а да знаят, че цената ще бъде една и съща, независимо от това какъв източник са избрали“.

"Всеки бизнес също ще бъде подпомогнат, но крайната дума ще бъде на парламента, заяви Донев.

"Политиките, които се провеждат са вследствие от политиката, която залага редовно правителство в бюджета за конкретната година. Това, което е заложено като политики през фискалната рамка, това се провежда и служебното правителство няма вина за това дали дългът скача, дали лихвените проценти се покачват, дали инфлацията, която има инерционен механизъм, с която постепенно нараства или спада, така че това което служебното правителство направи е да успокои темпа на нарастване на инфлацията, категоричен е Донев. "Според мен твърдо успяхме, това ще се почувства през следващите месеци. Оттук насетне следва понижение на инфлацията в страната. Когато правите правилните крачки, когато имате прозрачни процедури, когато няма съмнение за участие на посредници, нещата се случват“, категоричен е Донев.

"Вчера имах възможността да поздравя Анжел Вагенщайн за 100-годишния му юбилей и той  ми сподели, че очаква смирение, разум и милост от българските политици. И никога не съм губил надежда през тези 100 г. в здравия разум на българските политици, здравият разум винаги е водил напред и винаги е побеждавал. Той очаква в България да има мир и че ще се справя с това. Така че относно въпроса ви за рокадите за различни постове, всяко правителство има своите кадрови политики. Не питам предходното защо е правило такива“, разказа Донев.

"Твърдо нямаше целенасочени удари срещу БСП, категорично отговори Донев.

"Очаквам, това което излезе като резултати от проверката, която беше направена миналата седмица от експертна работна група относно това отново да преповторим готовността си за влизане в Шенген, България е изпълнива всички критерии, че отговаряме на всички законови рамки. Сега експертната група препотвърди, ЕП днес гласува с голямо мнозинство и препоръча на Европейсксия съвет до края на годината да вземе решение за членството на България и Румъния в Шенгенската зона. Това вече прехвърля отговорността към политиците“, обясни Донев.

"Служебното правителство имаше твърдата воля да вкара държавата на границата в този ГКПП "Капитан Андреево“, ако държавата не беше влязла в своите правомощия, да, действително щяхме да имаме проблем, допълни Донев. "Това е част от усилието да покажем, че сме готови за Шенген. Това е изключителна заслуга на служебното правителство, защото показа как се действа“.

"Ползата за хората от влизането ни в Шенген е, че няма да има опашките например на Кулата, няма да има километрични опашки на Дунав-мост, ще може бизнесът да развива своята дейност много по-бързо, няма да има забавяне на стоки, на услуги, много по-бързо ще става движението“, заяви служебният министър-председател.

"Ние се опитваме да осигурим охраната на българското въздушно пространство. Доставките на новите Ф-16  се забавят и те ще бъдат 2025 година. Това означава, че от края на 2023 година до първите доставки на Ф-16 ние няма как да охраняваме въздушното си пространство. Ние изпратихме оферти до САЩ, Франция, Израел, Швеция с идеята да получим или наемем самолети втора ръка, с които да браним родното небе. Към момента са дошли две оферти - от Франция и Швеция. Военният министър каза, че няма как да предоставим оръжие на Украйна, защото самите ние нямаме много изправно оръжие. Към момента има рискове за националаната сигурност на България, но пряка военна опасност за страната ни няма", категоричен бе Донев.